Hvad er pilates ?
6. oktober 2014Hvad er pilates
Gitte Peirano fra Pilates Cph giver her en hurtig gennemgang af historien og filosofien bag pilates. Og hun forklarer, hvorfor du er nødt til at prøve det på egen krop,
Det var den tyske soldat, Joseph Pilates, der opfandt Pilates. Han trænede de sårede soldater under 1. Verdenskrig. Og det siges, at soldaterne vendte tilbage endnu stærkere end før.
Mange af Mr. Pilates øvelser blev faktisk opfundet i soldaternes sygesenge, hvor han brugte fjedrene i sengene både til modstad og hjælp.
Træningsmetoden Pilates har fået navn efter sin ophavsmand Joseph Hubertus Pilates
Joseph Pilates videreudviklede sit system helt frem til sin død i 1968. Han opfandt en masse specialbyggede maskiner, der stadig i dag bruger fjedre som modstand eller hjælp. Disse maskiner kaldes bl.a. Reformer, Cadillac, Wunda Chair, High Chair og Latter Barrel. Så hvis du vil træne original pilates, er det ikke kun gulv-øvelser – som mange tror – men også øvelser, der udføres på maskiner, som tilpasses den enkelte.
Alt det gode fra de andre
Når man prøver pilates, er det tydeligt, hvordan Joseph Pilates blev inspireret af mange forskellige idrætsgrene. Bl.a. yogaens mentale nærvær i øvelserne og tankerne om, hvor vigtig vejrtrækningen er for at ilte kroppen – ved at tømme lungerne for luft, kan der optages endnu mere ilt, og ved en korrekt vejrtrækning skabes der bedre harmoni og balance I kroppen.
Men inspirationen kom også fra boksning og kampsport, hvor meget af råstyrken, hurtigheden og smidigheden er hentet fra.Det hele blev kombineret med flittige studier af kroppens bevægelser og anatomi, hos både mennesker og dyr, og så opstod den pilates, vi kender i dag.
Hvad er så specielt ved pilates?
Der bliver sagt meget om pilates, som først for alvor giver mening, når man selv har prøvet det. Du har måske hørt sætninger som:
– Vi arbejder indefra og ud.
– I pilates arbejder man i de dybe og stabiliserende muskelgrupper.
– Man får den flotteste holdning af pilates.
– Pilates afhjælper og forebygger skader.
Grundspændingen – Vi tager pilatestøjet på!
Men de fleste forstår først rigtigt, hvad der er så specielt ved pilates, når de lærer den korrekte grundspænding af kroppen. Når jeg underviser, forklarer jeg det altid sådan: Forestil dig, at du skal have et sæt tøj på (pilatestøj). Du starter med at lyne en lynlås fra bækkenbunden og op til din navle, så bruger du dine mavemusker, som et bælte, der strammer ind (du skal stadig kunne trække vejret).
Derefter knapper du en vest, så du får en fornemmelse af at åbne og løfte dit bryst, uden at der samtidig sker andre forandringer i kroppen (ribbenene vil nemlig gerne stritte/poppe ud nu) Til slut forestiller du dig, at du har en snor på toppen af hovedet, som trækker dig opad.
I samtlige øvelser, du laver i pilates, skal du beholde dit pilatestøj på, så du på den måde arbejder fra en grundspænding indefra og ud.
Køb Pilates tøj her hos Yogalove.dk
Balance og styrke i Pilates øvelser
I pilates arbejdes der ikke primært med de store muskelgrupper som fx biceps (den bliver brugt fint i det daglige), men i stedet arbejder vi med øvelser, som træner og stabiliserer hele skulderbæltet og derved også biceps.
Det giver en flot toning af hele skulderområdet (dellen ved bh-stroppen forsvinder) og armene får ikke et bumpet look, men en flot toning, der skaber harmoni mellem alle muskler og ikke bare én meget markeret muskel med mange mindre synlige.
På same måde er fokus heller ikke på at syre forsiden af lårene til (de bliver også fint brugt i det daglige) men at skabe balance mellem forsiden og bagsiden af lårene. Derved undgås fx stramme hoftebøjere, som mange mennesker døjer med. Du undgår også ubalancen mellem en muskuløs forsiden og en slap bagside, og dine jeans kommer til at sidde pænere.
Det handler om holdning
Da pilates har fokus på de stabiliserende muskler, som sidder tæt ind til skelettet, bliver din holdning mere rank, og fordi pilates også lægger stor vægt på fordybelse og tilstedeværelse under træningen, bliver du samtidig mere bevidst om, hvordan du skal stå og sidde, så du ikke falder sammen – også når du ikke træner.
En stærk og rank ryg forebygger skader og gener i det daglige. Og som bonus ser man ofte også et par kilo lettere ud med en rank holdning.
Intelligent træning
Pilates har fokus på at træne de muskler, der ofte bliver forsømt, og strække de muskler, som mangler smidighed. Derfor kaldes pilates også intelligent træning.
Pilates er uden tvivl den træningsform som vægter korrekt træning højest – helt ned i de mindste muskelgrupper. Det er også derfor, det er oplagt at kombinere pilates med andre sportsgrene, for at komme helt ind til de små muskelgrupper og gøre en sportsudøver endnu stærkere ved at finde frem til, hvor der kan sættes ekstra ind.
En seriøs uddannelse
Af samme grund er pilatesuddannelsen ikke bare et weekendkursus. Det kræver en grundig uddannelse, kombineret med mange års erfaring at kunne se og gennemskue, hvordan en person bruger sin krop, og finde frem til lige netop de øvelser, som den enkelte vil have gavn af.
Kommenter på Hvad er pilates ?