Hypnose skaber forandringer
De fleste har sikkert set pendulet svinge foran ansigtet på en person, der til sidst rejser sig og basker rundt med armene, som om de var en høne.
Men hvad er det der hypnose? Det kan virke uvirkeligt og ikke helt let at forstå. Det kan ikke sammenlignes med det at være vågen og heller ikke det at sove. Det er en form for trance, hvor der arbejdes med underbevidstheden.
Hypnose er en ældgammel behandlingsform, men først omkring år 2000 blev den anerkendt som behandlingsform i Danmark og bruges som en form for terapi. Hypnose med et pendul, der får en til at opføre sig, som en høne er en meget autoritær form for hypnose, og er heller ikke den man benytter i dag.
I dag guider hypnotisøren patienten ind i trancen, og herefter kan der arbejdes med underbevidstheden for at ændre på en persons handlinger i bestemte situationer. De naturlige tanker bliver påvirket og hæmmet af hypnotisøren, og på den måde kan man ændre på uønskede følelser eller handlinger i bestemte situationer.
Adfærdsproblemer eller psykologiske problemer kan blandt andet løses med hypnose.
Det kan for eksempel være rygestop, fobier for edderkopper, vand, osv., eksamensangst, vægttab, neglebidning, konfliktskyhed og søvnløshed. Inden man begiver sig ud i professionel hypnose, der kan have indvirkning på fysiske forhold, skal man være sikker på, at der ikke er organiske problemer, som en læge kunne have afhjulpet. Det kan for eksempel være ved migræne eller impotens. Her er det altså ikke de fysiske forhindringer, som hypnose kan afhjælpe, men de psykologiske indvirkninger.
Listen over ting hypnose kan forandre er lang.
Men for at hypnosen virker skal man være indstillet på at ville forandre sig og tro på, at det kan lade sig gøre, akkurat som når en alkoholiker skal indrømme at alkohol er et problem, før det kan løses. Samtidig skal man være forberedt på, at hypnose graver dybt i underbevidstheden, og det kan betyde, at der bliver rodet op i traumer helt tilbage fra barndommen, som man har glemt. Man kan blive ked af det, og derfor er det vigtigt at indstille sig mentalt på, hvad hypnoseterapi kan gøre ved en.
Når hypnosen er overstået kan man normalt huske, hvad der er sket og hvad der er blevet sagt. Det betyder også, at man hele tiden har muligheden for at sige stop og afbryde hypnosen. Men udover at hypnose er en behandlingsform, hvor der bliver ændret på adfærdsmønstre, så er det også noget alle kender fra hverdagen. Dagdrømmeri, hvor man har siddet og kigget ud i luften og glemmer alt om tid og sted er også hypnose.