En tur til Køge og 5000 år tilbage for moderne helbredelse
22. juli 2014Ayurveda har eksisteret i årtusinder, men er rigtig relevant for det moderne menneskes udfordringer.
Tekst af Karen Pallisgaard
Det finder Karen Pallisgaard ud af, da hun tager til Køge for at komme tilbage i balance.
Jeg er sådan en, der er godt og grundigt træt af slankekure og sundhedsfiduser. Og som sundhedsredaktør for Femina og IN støder jeg på riiiigtig mange af slagsen. Der bliver sprøjtet bøger ud i kilometervis, der handler om, hvordan man kan tabe sig, forbedre sig, foryngre sig, forandre sig, og der dukker hele tiden nye eksperter op med nye opskrifter på, hvordan de kan ændre dit liv.
Jeg gør mig ikke til dommer overfor om hvorvidt de virker, jeg konstaterer blot, at jeg bliver forvirret, og oplever det som en jungle at navigere i. Jeg tror ikke kun, at det er en erhvervsskade, at jeg har det sådan – rigtig mange af mine veninder er ved at gå kolde over alle de nye retninger og regler.
For hvad skal man tro, hvad skal man følge, hvad skal man spise, hvordan skal man leve? Og det er her, at Ayurveda bliver interessant i min optik. For hvordan kan en viden, der går cirka 5000 år tilbage være relevant for det moderne menneske i dag? Det spørgsmål tog jeg med mig en tur til Køge og Ayurveda.
Balance i Køge
Uden for Køge findes der en kvinde ved navn Jet Izabella Thurmann. I en herskabelig gård af et hjem og kursussted huserer denne 71 årige kvinde.
Hun er en tidligere erhvervskvinde, der drev sit eget store firma, som hun i dag har solgt videre til sin søn. Og efter mange år som leder indså hun, hvor altafgørende en rolle erhvervslivet spiller for vores verden og dens trivsel.
Med dette in mente og med en vifte af uddannelser som NLP coach, psykoterapeut, virksomhedsleder, meditations- og yogalærer og ikke mindst studier i ayurveda, gjorde Jet det til sit livs mission at ”bidrage til at videreudvikle den emotionelle og spirituelle intelligens og reducere stress hos erhvervslivets ledere” i sit Quantum Care Center. OG, så tager hun også sådan nogle nysgerrige sjæle som mig ind i sin fritid, fordi Jet i alt sit virke også gerne vil hjælpe privatpersoner til at opnå bedre balance. Privat eller erhverv så er det yoga, meditation og den ayurvediske kundskab, som hun benytter sig af.
Yogaudstyr i topkvalitet – se vores store udvalg af unikke mærker.
Back to basics
Som Jet forklarer det er Ayurveda (oversat lig med ”viden om livet”) et helt verdenssyn, en livsstil, et helbredelsessystem, der ikke ser på sygdomme, kun ubalancer. Ifølge denne viden, som man behandler efter på mange hospitaler i Indien, og som mange stadig lever efter, består alle mennesker af tre forskellige ’doshas’, nemlig vata, pitta og kapha.
Vi er alle født med bestemte doser af Vata, Pitta og Kapha.
Denne balance er medfødt og hedder Prakuti. Og den vil, ligesom alt andet i livet forandre sig, ændre sig med din udvikling og påvirkning og komme i ubalance. Ubalancen hedder Vikruti.
I mine studier af (okay, det lyder selviscenesættende – jeg mener i de bøger par bøger jeg har læst om..) ayurveda har jeg stødt på forskellige fremlæggelser og fortolkninger, og jeg skal ikke kunne gøre mig klog på, hvad der er sandt eller falsk. Men jeg er nysgerrig.
Spørger man Jet, så er ayurvedaens fornemmeste formål at føre os tilbage til den oprindelige fødselsbalance – for det er den, der giver os udgangspunktet for at kunne opretholde vores energi, så vi kan leve et liv i balance, i sundhed og i overensstemmelse med vores sande natur og derved få ligevægt og sundhed i tilværelsen. Ifølge ayurvedisk videnskab helbreder krop og sind nemlig sig selv, hvis du kan komme tilbage til den balance, du er født til. Det lyder jo godt. Men. Forvirret? Det er jeg!
Mad er transformation med Ayurveda
Jet tegner og fortæller, og jeg har allerede overskredet min besøgstid med to timer. Men det generer ikke Jet, der tydeligvis er så passioneret omkring sine indsigter, at tid ikke er penge i dette tilfælde. Tid er fordybelse og diskussion og MAD. Marianne, der er ansat hos Jet, som ayurvedisk kok serverer os et måltid, som smager bedre end dem jeg har fået i Indien. Og det siger ikke så lidt for en som mig, der er udtalt sucker for indisk snask.
Klassiske indslag som fx daal og mandelmælk gør sin entre på bordet, og nøje tilpassede doser af spidskommen, kardemomme, koriander og sennepsfrø fylder spisestuen med en tyk tilstedeværelse, inden det kommer på eventyr i min mave. Jet og Marianne afholder kurser i ayurvedisk madlavning (og hej, smagssanser, der gerne vil have, at jeg melder mig fluks), da vores kost er en af grundstenene i ayurvedisk livsstil og helbredelse.
Fordøjelsen er en transformationsproces, som sender mange tusinde budskaber ud i kroppen, siger hun og opfordrer mig til at begynde at indtage mine måltider i fred og stressfri miljøer, da det vil optimere min fordøjelse.
Den fucker for tiden, you see, det har jeg indviet hende i – før måltidet vel og mærke – og hun gætter på, at jeg er udmattet pt, har (for) meget at tænke på, at jeg har været lidt (for meget) syg vinteren igennem, at jeg hurtigt bliver bange og i tvivl – og ja, alt det peger på, at jeg nok har en såkaldt vata-ubalance.
Nå nå, tænker jeg, og spørger hvordan vi får svar på gætterierne. Det gør vi ved en pulsdiagnose, svarer Jet, og efter et velfordøjet måltid gør hun klar til at undersøge mig nærmere.
Vata, varme og virkelig meget ro på
Hun stiller mig en række uddybende og personlige spørgsmål, og med et let tryk på mit håndled siger Jet, at hun mærker balancen og ubalancen i pulsen.
Min Prakuti måler hun til at være 3 Kapha, 3 Pitta, 1 Vata, men mine ubalancer har gjort, at jeg er i dag er 1,5 Kapha, 3 Pitta og 3 Vata. Og hvad betyder det så? Helt matematisk set betyder det, at jeg skal have min Vata ned, og min Kapha op. Jo tak, hvordan? Sådan her, siger Jet og giver mig følgende råd:
Ro og hvile
Regelmæssighed
7-8 timers søvn
Morgen og aftenmeditation
Vata te
Vata massageolie
Vata duftolie
Yoga
Aloe Vera
Særlige kosttilskud som Triphala piller, Shandras CHurna og Chyavanprash
Undgå kolde og tørre madvarer og kolde drikke
Spis varme retter
Brug spidskommen, hing og sennepsfrø i maden
Indtage måltider i ro og fred
Du kan læse meget mere om Ayurveda Jet og hende virke, kurser og tilbud her
Dette er blot en start, en mild begyndelse til hvordan jeg kan komme i bedre balance. Og rigeligt for mig til at starte med. Men jeg har lyst til at give mig i kast med det, for hvis jeg kan se ud som Jet, når jeg er 71 år og have et så positivt livssyn og gå-på-mod, så er det aloe vera og varme retter værd.
Hun lever selv i bedste balance efter alle ayurvediske kunstregler – men ikke hysterisk og pegefingerløftende, det afslører sig, da Merci chokoladen kommer på bordet, efter vi er ved at gå sukkerkolde ud på aftenen efter en overskreden deadline og så inspirerende snakke, at jeg slet ikke har lyst til at tage hjem til København.
Køge gav svar på meget mere end hvad jeg kom efter, nemlig at finde ud af, hvordan den ældgamle viden kan være relevant for os i dag. Balance, energi, stresshåndtering og autenticitet er blot nogle af de svar, jeg tager med mig hjem i goodie bag’en om hvad ayurvedaen kan give. Og jeg tænker, at bare det, at mange stadig bruger den flere tusinder år efter dens oprindelse er svar nok i sig selv. Der er lidt at tænke over og tage med mig ud på min færd i den moderne sundhedsjungle.
Ayurvediske produkter kan købe hos Jet eller i diverse helsekostbutikker. Hvis du også har lyst til at gå i gang med ayurvedisk madlavning og levevis, anbefaler Jet denne bog
Kommenter på En tur til Køge og 5000 år tilbage for moderne helbredelse