Spis dig sprudlende sund i spirer
16. januar 2014Af Vibe Maria Dahl Andersen
Sammen med vegetarbølgen i 70’erne dukkede spirerne op på køkkenbordene rundt omkring. Og bønnespirer og lucernespirer har da også siden bidt sig fast på grøntsagshylderne i supermarkederne, og nu hyldes de af flere sundhedseksperter som en af tidens superfoods.
”Ingen kan spise en mungbønne uden, at der er gjort noget ved den, og koger du den, så mister den en masse af sine næringsegenskaber,” fortæller ernæringsterapeut Mia Damhus og forklarer, at bønnen til gengæld bliver både spiselig og ekstra sund, hvis man spirer den.
”Bønner og linser er særligt indholdsrige på proteiner, som i grunden er svære at fordøje, men i en spiring sætter bønnen i gang med at nedbryde sine proteiner og kulhydrater. Og så bliver den også lettere fordøjelig for os at spise,” fortæller Mia Damhus og fortsætter:
”Den nedbrydningsproces, som er i gang, når den spirer, fortsætter i vores krop, og det har vi godt af, for det virker afgiftende og vitaliserende på vores system,” fortæller ernæringsterapeuten.
”Man indtager levende enzymer, når man spiser spirer,” siger hun og henviser til, at det man spiser er levende. At planten er i fuld gang med at arbejde i samme nu, den serveres og ikke er plukket og dermed afbrudt i sin proces, som en hvilken som helst anden grøntsag ellers er.
De hjemmelavede er sundest
Men ikke alle spirer er lige sunde ifølge Mia Damhus.
”Mange af supermarkedsspirerne er pakket i plastik og kommer derfor til at ligge i en meget stor luftfugtighed. Og så bliver de jordslåede og mange af dem får skimmelsvamp.
Og svampe er slet ikke godt for vores system,” siger ernæringsterapeuten og anbefaler, at man altid lugter særligt godt til spirerne, inden man køber dem og at man for så vidt muligt holder sig fra dem, der er pakket i plastik.
”Men allerbedst er det selvfølgelig at lave dem selv,” fortæller ernæringsterapeut Mia Damhus.
Mia Damhus’ råd til hjemmelavede spirer
– Køb en spirebakke i din helsebutik
– Brug små bønner og linser (de store, som for eksempel kikærter, er svære at styre og mugner let)
– Skyl dem grundigt 2 gange dagligt
Skibet er lastet med bønner
Da kineserne før Columbus’ tid tog på opdagelsesrejser, havde de altid skibet lastet med bønner. Det betød, at de under de lange havsejladser altid havde friske spirer ombord og derfor ikke led af skørbug. Andre søfarere levede af beskøjter og tørret kød og fik skørbug i flæng.
Kilde: Mia Damhus
Kommenter på Spis dig sprudlende sund i spirer