Akupunktur

Akupunktur behandling

Akupunktur

Akupunktur få din krop i balance

Akupunktur er en alternativ behandlingsform, hvis effekt aldrig er blevet bevist at være ensidigt positiv eller negativ. Akupunktur er en mange hundrede/ tusind år gammel, kinesisk behandlingsform, der oftest indebærer nåle, der stikkes ind i kroppens såkaldte akupunkter.

Akupunktur bygger på kinesiske teorier om, at menneskets krop har nogle energibaner. Disse kaldes meridianer. Ved at indstikke lange, tynde nåle i akupunkter i disse energibaner, menes akupunktøren at kunne regulere energiniveauerne forskellige steder i den menneskelige krop.

I Danmark er akupunktur ikke en direkte anerkendt behandlingsform, idet helbredelseseffekten ikke kan dokumenteres. Men man oplever alligevel i stigende grad, at læger henviser patienter til akupunktur, og det er også lovligt for hospitalsindlagte patienter at få en akupunktør til at komme og udføre akupunktur på hospitalet. Der er også praktiserende læger der udfører akupunktur ligesom nogle jordemødre mestrer disciplinen og ofte bruger den til smertelindring ved fødsler.

Behandlingen er blevet mere almindeligt i forbindelse med graviditet og behandling af migræne. Der er tendens til flere positive resultater, når akupunktur bruges mod smerter i ryg og bækken på gravide, og som behandling mod migræne ses der også positive resultater.

Alternative behandlere, der tilbyder akupunktur, bruger det ofte i forlængelse af en anden behandling, hvor alternativ medicin i form af urter og kosttilskud indgår.

Akupressur er akupunktur uden nåle

Akupunktur har flere forskellige varianter, hvor nåle ikke indgår, men hvor behandlingen tager udgangspunkt i samme teorier om meridianerne. Akupressur er akupunktur uden nåle, hvor behandleren lægger tryk med fingrene på de punkter, man ellers ville have stukket nåle i. Det er en variant af akupunktur, der ofte går sammen med anden zoneterapi.

Der findes også elektroakupunktur og laserakupunktur, som er nyere skud på akupunktur-stammen. Ved elektroakupunktur bruges en svag strøm til at stimulere de punkter, der skal reguleres. Ved laserakupunktur, bruger lægen en tynd laserstråle i stedet for nålen, hvilket efter sigende skal fungere ligeså godt for folk, der har fobi for nåle.

Ved moxibustion anvendes blade fra gråbynke.

Med denne mere specielle metode, sætter behandleren ild til bladene formet som stænger eller kegler og varmer akupunkterne op med denne røgede ild.

To andre former af akupunktur er øreakupunktur og triggerpunktakupunktur, hvor nåle igen indgår i behandlingen, men tager udgangspunkt i en lidt anderledes teori. Ved øreakupunktur stikkes alle nåle ind i det ydre øre, hvor man mener, der findes 200 punkter, der hver især er forbundne til deres egne dele af resten af kroppen.

Ved triggerpunktakupunktur stikker man nålene ind ved/ i de såkaldte triggerpunktur i musklerne, der er skyld i smerte enten i den aktuelle muskel eller andre muskler, der er forbundne til den.